domingo, 18 de noviembre de 2012

Los diez mandamientos para saber envejecer


Os cuelgo un video aquí abajo que habla sobre "los 10 mandamientos para saber envejecer". Lo he encontrado muy bonito y motivador, al mismo tiempo muy relacionado con mi futuro papel de educadora social. Si mas no, muchas serán las personas de la tercera edad que necesiten recordar de vez en cuando estas afirmaciones, y será nuestra labor difundirlas. Hay que promover el envejecimiento activo. La vejez es el ultimo período de nuestras vidas y se merece la misma atención que cualquier otro, y por desgracia en muchas ocasiones esto no es así. Nadie ha de ser capaz de privar a otra persona de alcanzar su plenitud y desarrollo personal, cada día vamos creciendo, envejeciendo, haciéndonos más sabios... y cómo decía Pitágoras:

Una bella anciandad es la recompensa de una bella vida.

Con todo esto que quiero decir; que me gustaría poder ayudar a aceptar y concluir la última etapa de nuestra vida a aquellas personas que por los motivos que sean no son capaces de hacerlo, de momento, por si mismas. Todo el mundo ha de aceptar lo vivido, su bella vida, para que su historia tenga un buen final, bella anciandad. Y considero que este video, plantea aspectos muy adecuados para hacerlo. 


Aquí os lo dejo!







4 comentarios:

  1. Hola Alba!! aixx.. m'ha agradat molt aquest vídeo que has penjat!!! la veritat que te molta raó i que en si s'haurien de valorar molt mes de lo que es valoren les persones grans, i que el seu entorn en fa molt en aquest sentit!! però es molt clau ja que malauradament ens hi trobem molt en aquest aspecte que moltes persones grans es deixan envellir ells mateixos, per manca de un entorn familiar acollidor, o be per falta de suport social de fer-lis veure que son importants i que la edat no es una barrera, sinó fer-los veure que son importants mes de lo que es pensen i que han de sortir, viure el seu dia a dia, amb entusiasme i alegria, amb el seu entorn i ser mes particep de la seva vida qüotidiana!! I que tens raó amb la teva útima aportació en refèrencia a "Todo el mundo ha de aceptar lo vivido, su bella vida, para que su historia tenga un buen final, bella anciandad. "que en si és lo que esmentat anteriorment!! bona aportació Alba però com a futurs treballadors del ámbit social ho aconseguirem, ajudarem aquest 3 sector, a fer-los valorar mes el seu dia a dia i que cada dia s'emportin algo nou, i que no perdin el entusiasme de viure lliurament amb hármonia i amb molta alegriaa i que tot final de la hisòria sigui un feliç final amb molt moments viscuts!! S'ha de dir que hi ha feina a fer, i que no tothom te la mateixa visió que potser nosaltres! però que amb esforç i constància i moltes difusions dins la nostra societat potser si mes no... ho podrem aconseguir ala llarga, no deixar envellir a la persona per dins tan avia't!! tenen que tenir moltes ganes de viure fins el últim moment, com a persones que som!! una salutació!! m'ha agrada't molt la teva intervenció vers la gent gran, ja que no és fa una bona difusió de aquest secot i cada cop ens hi trobem molt i ja perquè están sols no els hi fem veure que també son estimats i que tenen moltes virtuds per seguir endavant com sempre ho han fet :) el vídeo molt interessant tambè!! espero que facis visita per el meu bloogg!!

    ResponderEliminar
  2. Alba, me ha gustado mucho que compartieras este vídeo con nosotros. Estoy totalmente de acuerdo contigo, creo que nos tocará atender a muchas personas de la tercera edad que de vez en cuando necesitaran que alguien les recuerde estos “10 mandamientos”. Sin ir muy lejos, nuestros abuelos. Cuando yo voy a casa de mis abuelos siempre les intento animar e intento que vean el lado positivo de la vida, muchas veces ellos acostumbran a pensar más en la muerte que es lo que tienen más cercano que no en los días de vida que les queda y es por eso que me encanta decirles una frase que escuche un día: “Vive todos los días pensando que es el ultimo y un día acertarás” ¿Qué quiero decir con esto? Pues que estoy convencida que si dependiera de nosotros nadie se pasaría el ultimo día de su vida sentado en un sofá sin saber que hacer y esperando a que llegara el día siguiente, al contrario, aprovecharía y gozaría al máximo de ese día, cumpliría esos diez mandamientos.
    Que todas las personas ancianas pudieran vivir al máximo su ultima etapa de la vida, no depende únicamente de ellas sin que también depende de las personas que las cuidan ya que, muchas veces ellas no se valen por si solas. Ojala que todos: familiares, cuidadores, profesionales… tuviéramos en cuenta que estas personas merecen vivir al máximo y les ayudáramos a cumplir i tener en cuenta estos diez mandamientos. Muchas veces es más cómodo para las personas que les cuidan que estén sentaditos i sin molestar.
    Respecto a la frase: “Una bella ancianidad es la recompensa de una bella vida”. Ojala que se pudiera cumplir, y todas las personas vivieran la etapa de la ancianidad con una plena felicidad y harmonía.

    ResponderEliminar
  3. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  4. Hola Alba. Sí que és veritat que moltes de les persones grans no tenen il•lusió per seguir el seu dia a dia i molts d'ells tenen pocs recursos per a cobrir les seves necessitats tant físiques com psicològiques i/o emocionals. Però a vegades, hi ha moltes que tenen les necessitats bàsiques cobertes, però en canvi se senten sols, o poc compresos; sovint, els costa entendre a la joventut, i el funcionament del món actual, molt evolucionat des de que ells van néixer. Així que encara que no tinguin cap necessitat sanitària, se senten desubicats i fora de lloc. També hi ha situacions, que no hem esmentat fins ara i estaria bé fer-ho ja que són moltes les famílies que han de fer-se càrrec d’una persona gran, i que els impedeix en molts casos seguir en la seva feina i la seva vida personal per a dedicar el temps a aquella persona en situació de dependència.

    No obstant, també és important veure que contràriament, molts avis i àvies participen de moltes maneres a la societat, sentin-se útils i reconeguts i sobretot, sentint-se part d’aquesta. Per exemple, hi ha associacions de la tercera edat, centres de dia, entre molts d’altres que ofereixen a les escoles sessions per a poder compartir amb els infants i joves experiències viscudes. I això suposa per ells una motivació i autorealització molt important en aquesta etapa de la vida.

    Amb aquest exemple, vull dir que sovint, ens fixem molt poc en la part positiva de la qüestió. En aquest cas, penso que el col•lectiu de la tercera edat és un dels col•lectius que més recursos té i ha tingut fins ara. Evidentment, segueixen existint milers de casos en els que molts avis es trobin sense recursos, ja sigui sanitaris, econòmics, assistencials... però també és un nombre molt elevat els que tenen la sort de ser acollits en diferents centres, o simplement, tenir els serveis necessaris per a poder tenir una bona qualitat de vida. També estaria bé tenir en compte que les realitats i models familiars han canviat, i ara són molts els avis i àvies que s’ocupen dels seus néts, i donen suport a la família amb les tasques de la llar. I això, per molt d’ells és molt positiu, per sentir-se ocupats i part de la seva família.

    Però de totes maneres, teniu raó amb tot el que heu comentat. Hem de potenciar l’afecte cap a les persones grans, apreciar-les i escoltar-les ja que podem aprendre molt d’elles, i això ho tenim poc present en la nostra societat. Posem-nos en la pell de la gent gran; estaria bé pensar que el dia que ens trobem en aquesta etapa vital i tinguem la mala sort d’adonar-nos de que anem perdent capacitats i autonomia, estic segura, que necessitarem més que mai sentir-nos recolzats, estimats i valorats. Així que ajudem a aquest col.lectiu a sentir-se part de la societat, tal i com és.

    ResponderEliminar